Dani planinara

16-18.06.2023.

Dani planinara Srbije su manifestacija promocije različitosti i jedinstva planinarskih aktivnosti koja ima za cilj popularisanje planinarstva, planinarskih disciplina i jačanje jedinstva organizacije. Tokom nekoliko dana trajanja na najlepšim planinarskim lokalitetima Srbije okuplja se stotine planinara iz svih krajeva Srbije. Organizuju se usponi, takmičenja, pešačke ture, demonstracije, izložbe, tribine, tehnički dani, savetovanja, razmenjuju se iskustva, neguju se prijateljstva i sklapaju nova poznanstva. Uspostavlja se i jača saradnja sa lokalnim samoupravama, institucijama i privrednim subjektima, širi ideja planinarstva preko medija. Dani planinara su izraz poštovanja tradicije i stremljenja ka novim izazovima.

Ovogodišnji domaćini, uz Planinarski savez Srbije, su Planinarski klub Vukan iz Požarevca i Planinarsko društvo „Gornjak“ iz Petrovca na Mlavi.

Zamisao organizatora je da čitav događaj bude u planinarskom retro stilu, a učesnici koji budu najbolje obučeni biće posebno nagrađeni.

Prvog dana, predviđeno je okupljanje dela učesnika, izložbe planinarskih fotorafija i druženje u Izviđačkom domu Ždrelo, koji je ujedno i centralno mesto ovogodišnjeg planinarskog saborovanja.

Svečano otvaranje zakazano je za subotu 17. jun od 9.00, posle kojeg će uslediti start državnog prvenstva u planinarskoj orijentaciji i usponi na vrhove Mali i Veliki Vukan. Poslepodnevi subotnji program rezervisan je za predstavljanje vodičkih ekspedicija i za promociju izdavačke delatnosti.

Završnog dana, u nedelju, biće održano Državno prvenstvo u trekingu i trejlu, izveden uspon na Ježevac, a pripadnici Službe vodiča Planinarskog saveza Srbije vežbaće i demostriraće svoje znanje zainteresovanima.

Atraktivna ferata „Gornjak“, zbog svoje popularnosti i velikog interesovanja, tokom Dana planinara Srbije biće korišćena isključivo uz prethodnu najavu i u terminima i rasporedu koje odrede domaćini.

Tokom tri dana trajanja manifestacije biće upriličen i bogat kulturno- umetnički program, predstvaljanje turističke ponude, domaće radinosti sa Homolja, te promocija specijalizovane planinarske opreme.

Mesec

Događaji

JANUAR

26 – Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

FEBRUAR

02 – Svetski dan močvarnih područja

14 – Svetski dan očuvanja energije

18 – Dan biološke kontrole

MART

05 – Dan energetske efikasnosti

21 – Svetski dan zaštite šuma

22 – Svetski dan zaštite voda

23 – Svetski dan meteorologije

APRIL

07 – Svetski dan zdravlja

22 – Svetski dan planete Zemlje

MAJ

06 – Dan ekologa Srbije

09 – Međunarodni dan ptica

10 – Dan održivog razvoja

15 – Dan akcije za klimu

22 – Svetski dan zaštite biodiverziteta

JUN

05 – Svetski dan zaštite životne sredine

08 – Svetski dan okeana

16-18 – Dani planinara

JUL
SEPTEMBAR

22 – Evropski dan bez automobila

26 – Dan čistih planina

27 – Dan turizma

OKTOBAR

16 – Dan zdrave hrane

18 – Dan pešačenja

24 – Dan akcije protiv klimatskih promena

NOVEMBAR

03 – Dan čistog vazduha

DECEMBAR

11 – Dan planina